Merhaba, sanırım blogun en populer yazılarından biri olacak yazıya başlıyorum:
Yeni Zelanda göçmenlik şartları.
Eğer Türkiye’yi terk etmek istiyor ve yeni yerler arıyorsanız Yeni Zelanda gerek doğası gerek yaşam şartları, hayat tarzı açısından en güzel yer. (iç ses: yani bize göre en güzel ki buraya gelmişiz, başkasına göre en güzel başka yer de olabilir tabi) Ama baştan söyleyeyim pek de kolay değil. Bir de Türkiye’ye en uzak yer, baya bir ip kesin bir ucunu Türkiye’den tutun dünya haritası üzerinde, daha uzak bir kara parçası yok. O yüzden uzaklardan ya blogun ismi, dünyanın öbür ucu.
Öncelikle Yeni Zelanda’ya gelmek isteyenlere yönelik devletin web sitesi şu: www.immigration.govt.nz çok basit temiz akıcı bir İngilizce ile yazılmış ve kullanıcı dostu bir site. İstenilen tüm bilgileri buradan bulabilirsiniz. Ama benim dilimden biraz özetini biraz da gevezelikle eklenmiş deneyimlerimi ve gözlemlerimi okumak isterseniz devam ediniz.
Buraya gelmek isteyenler için vize çeşitleri şu şekilde:
Ziyaretçi Vizesi: Turist olarak gelinebilecek olan vize. Çok kısa bir süre öncesine kadar Ankara büyükelçiliği üzerinden yapılıyordu, ancak artık e-vize olarak vermeye başladılar. Online olarak dolduruluyor her şey. Diğer bütün ülkeler gibi bir sürü belge isteniyor ama bir şengenden çok da farklı değil, yok iş yerinden yazı, yok üzerine tapu var mı, nerede kalacaksın ne zaman döneceksin vs. vs. Çok yurtdışına çıkanlar zaten biliyorlar bütün belgeleri. Ama uzun süreli gelecekseniz hemen şüpheleniyorlar. Vermeme ihtimalleri de var. Biz ilk geldiğimizde ziyaretçi vizesi ile gelmiştik ve sorun çıkartmışlardı. Üç ay kalacaktık. Bir arkadaşımız memleketi Yeni Zelanda’ya dönünce bizi çağırmıştı. Ben kurumsal hayatı bırakıp butik bir dershanede çalışmaya başlamıştım o sene. Kışları değil yazları yoğun oluyordu işler. Böylece Türkiye kışında üç ay ücretsiz izin alıp eşim de sezon sonu çalışmadığından uzun bir seyahat ile keşfetmek istemiştik Yeni Zelanda’yı. Tüm gerekli ne kadar evrak var ise vizede istenen hepsini hazırlayıp göndermiştik ama reddedilebilir diye mail göndermişler ve bir takım sorular sormuşlardı. Yok efendim neden o kadar uzun kalacakmışız? Ben bir öğretmen olarak nasıl o kadar uzun izin alabiliyormuşum? Evine gideceğimiz arkadaşımız kimmiş nereden tanıyormuşuz? Vs vs. İç sesim tabi ki sanane kardeşim, giderim giderim dünyayı istediğim kadar gezmek benim de hakkım değil mi? dese de, oturup usturuplu bir beş sayfa cevap yazmıştım elçiliğe tüm soruları açıklayan. Sonuçta dünyayı özgürce gezmek belli pasaport sahiplerinin hakkı bize ne oluyor. Neyse sonra onayladılar da gelip üç ay doya doya gezmiştik, ama bize ziyaretçi vizesini bile limitli vermişlerdi o zaman. İki çeşit ziyaretçi vizesi var, biri limitli biri limitsiz, bu süre ile alakalı değil, vize statüsünü değiştirip değiştiremeyeceğinle alakalı. Yani geldim gezdim hadi okuyayım öğrenciye çevir, ya da iş buldum iş vizesine çevir diyemeyeceğin bir vize türü vermişlerdi ilk. Vizeyi değiştirmek için ülkeyi terk etmek gerekiyor, sonra tekrar başvurmak.
Öğrenci Vizesi: Yeni Zelanda’ya öğrenci olarak gelmek ayrı bir blog yazısı konusu, planlarımda var yazacağım. (Türkiye kışken burası yaz gel hem tatil hem dil öğren mesela, eğitimde dünya sıralamalarında çok yüksekler, özellikle üniversiteleri çok gelişmiş, şehir inanılmaz güvenli aileler gönül rahatlığı ile gönderebilir, e ben buradayım her türlü öğrenciye destek olurum, vs vs çok sebeb var ama dedim ya ayrıca uzun uzun yazacağım, o yüzden detaylı değil hızlı geçiyorum bu bölümü.) Vize başvurusu yine online olarak yapılabiliyor, ancak tüm gerekli belgeler Dubai’ye gönderiliyor. 14 haftanın üzerindeki eğitim programlarına kayıtlı öğrencilere haftalık 20 saat çalışma vizesi de veriliyor. Tezli mastır ya da doktora öğrencisi olarak gelenlere çalışma sınırı yok, tam zamanlı bile iş buldukları takdirde çalışabiliyorlar. İşin iyi yanı, doktora öğrencileri uluslararası öğrenci ücretleri değil buralı gibi ücret ödüyor. Partnerine çalışma izni ve çocuğuna da vatandaş gibi ücretsiz okula gitme hakkı veriliyor.
Çalışma Vizesi: Önce iş bulmak gerekiyor. İş ilanlarının çoğu zaten vizesi olanları arıyor. O yüzden çok da kolay alınamıyor. Bir de her işe verilmiyor bu vize. Şartları var. Aranılan işler arasında olacak. İş veren bu işi yapacak kişiyi Yeni Zelanda’da bulamamış olacak. Shortage List diye bir listeleri var, ülkede açık olan mesleklerin her sene belirlendiği, bu mesleklerden bir iş bulunması gerekiyor. Bulunan iş ile kişinin aldığı eğitim ve iş deneyiminin birebir tutması bekleniyor. İlk geldiğimizde anlatmışlardı, çok araştırmadan yani verilere değil hafızama dayanarak aktaracağım. On yıl kadar önce göçmenlik şartlarını değiştirmişler. Zamanın başbakanı mı bakanımı birisi bir taksiye binmiş, sohbet esnasında aslında taksicinin avukat olduğunu, göçmen olarak gelip iş bulamayıp taksicilik yaptığını öğrenmiş. (dip not: mesleği kafadan attım şimdi hikayeyi duyalı dört sene oluyor tekrardan yazıyorum) Bu böyle olmamalı demiş. Kalifiye eleman gelsin. Gelen de kendi işini yapsın mutlu olsun. Eskiden sanırım sırf puan sistemi ile alıyorlardı. Sonradan bu iş ve kişinin eğitiminin ya da deneyiminin aynı olma şartını getirmişler kanun olarak. Biz bu vize ile geldik. Eşim iş buldu, iş veren önce yerel ilan çıkmış. Bir süre eleman bulamayınca uluslararasına açmış iş ilanını ve eşim başvurdu. Geçmiş iş deneyimi ve eğitimleri tutunca kabul ettiler ama öyle hemen değil o da sancılı olmuştu, yine belgeler belgeler belgeler.
Nitelikli Göçmenlik Vizesi: Puanlama sistemi var. Eğitimi seviyesine, iş deneyimine göre puan veriliyor. 160 puanın üzerine çıkabilene davetiye gönderiyor başvurabiliyorsun diye. Eğer mesleğiniz açık listesinde, ya da gelecekte büyümesi öngörülen sektörlerin listesinde değilse pek o puanın üzerine çıkmak ülke dışından pek mümkün olmuyor. Yeni Zelanda’da eğitim görmeye ya da burada iş deneyimi edinmeye bonus puan veriyor ve o sayede puan yükselebiliyor. Bizim şu an bulunduğumuz aşama bu. Burada çalışmaya başladığımız için artık puanımız tutuyor ve başvurduk bakalım, daha süreçteyiz, süreç bitince buradan yine yazarım.
Puan sitemini daha detaylı incelemek isterseniz şu web sitesi pek yararlı: http://www.instant-immigration.co.nz/skilled-migrant-points/
Açık olan meslekleri gösteren Skills Shortage List şurada var:
Gelecekte büyümesi öngörülen meslekler listesi de şu: http://www.new-zealand-immigration.com/migrate-to-new-zealand/are-you-eligible-quick-self-check-guide/bonus-points-for-expertise-in-an-identified-future-growth-area/